Про компанію

Необхідні термінові зміни в системі підтримки зеленої генерації

Обкладинка новини «Необхідні термінові зміни в системі підтримки зеленої генерації»

30 жовтня 2018 р. Біоенергетична асоціація України разом з Українською асоціацією відновлюваної енергетики, Українською вітроенергетичною асоціацією, Асоціацією сонячної енергетики, Українською водневою радою провели прес-конференц щодо необхідності термінових змін в системі стимулювання зеленої енергетики України. Профільні асоціації підписали меморандум про взаєморозуміння, в якому викладена консолідована позиція стосовно переходу на тендерний механізм стимулювання галузі, скорочення “зелених тарифів” та стимулювання малої генерації з чистих джерел.

У своєму виступі під час прес-конференції голова Правління ГС "Біоенергетична асоціація України" Георгій Гелетуха зазначив наступне:

"По 2030 рік правила гри відомі, але для проектів з довгим терміном окупності цього вже замало. Якщо зараз почати будувати біоТЕЦ або біогазову установку, то після їх введення в експлуатацію, мінімум через 2 роки, залишиться менше 10 років гарантованого терміну дії «зеленого» тарифу. Ця ситуація сприяє невпевненості інвесторів і банків в окупності проектів. Тому держава пропонує укладати договори на купівлю електричної енергії з її виробниками з ВДЕ на 20 років, але при цьому інвестори погоджуються вийти на аукціон і торгуватись на пониження ціни такої електроенергії.

Зараз ми маємо протиріччя, коли нарощуючи електричні потужності з сонця та вітру паралельно збільшується виробництво електроенергії з вугілля, щоб забезпечити регулювання системи і додаткові потреби електроенергії в години пік. Ми вважаємо, що на ринок покриття пікових навантажень повинні зайти гравці з сектору ВДЕ.

Згідно Енергетичної стратегії України до 2035 р. загальна доля відновлюваних складе 25%, а у теплі - 40%. Якщо це перевести в цифри, то отримаємо 24 тис. МВт теплової потужності, переважно на біомасі. Якщо мінімум половина з них буде в централізованому теплопостачанні і промисловості, то це дасть 12 тис. МВт теплових. Припускаючи, що з них 6 тис. МВт теплових будуть вироблені в режимі когенерації, одночасно с цим матимемо понад 2 тис. МВт електричних з біомаси.

Тому ми не підтримуємо тези, що звучать зараз, про необхідність побудови 3 тис. МВт ел маневрових газових потужностей. Принаймні де взяти 2 тис. МВт ел на біомасі я вам показав. Прогнозую, що біогазові установки теж внесуть свій суттєвий додатковий вклад.

На практиці робота ТЕЦ на біопаливі може виглядати наступним чином: в нічні години біоТЕЦ наповнює гарячою водою бак-акумулятор, а в години пік вона зможе працювати максимально на виробництво електричної енергії, відпускаючи споживачам тепло з баку-акумулятора. Аналогічно біогазова установка за рахунок газгольдера, що дозволить накопичувати біогаз вночі, зможе максимально видавати електроенергію в мережу в години пікових навантажень.

Тобто, технічні рішення і можливості є, але необхідно зацікавити інвестора вкласти гроші в додаткове акумулююче обладнання (баки-акумулятори, газгольдери). На нашу думку, для цього необхідно передбачити тарифне стимулювання виробників електроенергії з ВДЕ при їх роботі в години пік. Це дозволить збільшити долю генерації з ВДЕ на ринку пікових потужностей. Такий пункт в меморандумі є, і ми його підтримуємо. Сподіваємось, що представники влади врахують пропозиції, що викладені в меморандумі, в фінальному тексті ЗП 8449".

Асоціації-підписанти меморандуму представляють більше 80% ринку відновлюваної генерації України. Це свідчить про те, що більшість гравців та інвесторів ринку ВДЕ України усвідомлюють необхідність змін у законодавстві та підтримують перехід на систему аукціонів на заміну діючого «зеленого» тарифу, який закінчує свою дію 31 грудня 2029 року.

Наразі у Верховній раді України зареєстровано вісім законопроектів щодо нової моделі підтримки ВДЕ через впровадження аукціонів (законопроект №8449 від 07.06.2018 р та сім альтернативних до нього), та вже декілька місяців триває обговорення і доопрацювання основного законопроекту. Представники асоціацій стурбовані щодо занадто тривала дискусія призведе до затримки змін у системі стимулювання розвитку електроенергетики з відновлюваних джерел енергії в Україні. Тому вони виступили з єдиною узгодженою позицією від імені переважної більшості гравців та інвесторів ринку ВДЕ щодо майбутніх змін у законодавстві.

до всіх новин

інші новини

Вітаємо з Великоднем!
Вітаємо з Великоднем!

 

14.04.2023

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатися більше

30.12.2022

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!
дізнатися більше

24.12.2022

Вітаємо з Різдвом Христовим!
дізнатися більше

22.12.2022

Вітаємо з Днем енергетика!
дізнатися більше
перейти до всіх новин